Amicus Curiae

Amicus Curiae

Nyílt Levél Áder János köztársasági elnökhöz, Darák Péterhez, a Kúria elnökéhez, és Ribai Csillához, a Fővárosi Ítélőtábla elnökéhez

A Fővárosi Ítélőtábla és a Kúria tisztességtelen eljárása "lúgos orvos" ügyben

2019. június 06. - Radnóti László

A legóvatosabb bűnözők is hagynak maguk után nyomokat. Bár adott esetben nehezítette a nyomozók feladatát, hogy a támadójának vakon engedelmeskedő sértett nem próbált védekezni, kiáltozni, s nem tett kísérletet a támadó személyazonosságának felfedésére. Lehet, hogy óvatosságának köszönheti életét, de meglehet, hogy kis bátorsággal ép bőrrel megúszhatta volna a támadást. Mindig van esély a bűncselekmény felderítésére. Azonban előfordul, hogy hanyagságból a nyomozók eljátsszák ezt az esélyt, vagy a cselekmény fontos mozzanatai a legkörültekintőbb vizsgálat dacára kideríthetetlenek. Ilyenkor a bölcs bíró törekedve a végsőkig elmenni a valóság megismerésében, végül szükség esetén, amíg jobb megoldás nincs elfogadja a megismerés aktuális korlátait.

Az is hiba ha a bűnüldözés nem tárja fel a feltárhatót, illetve az igazságszolgáltatás nem vonja le a megfelelő konzekvenciákat, mint például a vörös iszap ügyben. Azonban a jogászoknak is helyes lenne a hippokratészi eskühöz szerint esküdni: Primum non nocere. - Először is nem ártani. Úgy értve persze, hogy a bűnös igazságos büntetése természetesen nem árt az igazságosságnak.

Amikor Pistoriust büntetését szándékos emberölésnek megfelelően súlyosbították, akkor az ártott az igazságosságnak, Pistorius valójában pszichiátriai kezelésre szorul a hebehurgya lövöldözésre való hajlama miatt. Arról mindenesetre szó sincs, hogy barátnője meggyilkolásának szándékossága bizonyított volna. Lehetséges, hogy valóban egy feltételezett behatolótól való félelem okozta pánik hatása alatt cselekedett. Nem ártatlan, a korábbi 6 éves ítélet indokolt lehetett, ha egyáltalán beszámítható volt.

Közérdekű ügyben intéztem nyílt levelet Áder János köztársasági elnökhöz, Darák Péterhez, a Kúria elnökéhez, és Ribai Csillához, a Fővárosi Ítélőtábla elnökéhez, hogy védelmezzék az Emberi Jogok Európai Egyezményében (EJEE) meghatározott alapvető jogainkat, s őrködjenek az igazságszolgáltatás törvényessége felett.

A "lúgos orvos" ügy megismételt másodfokú eljárásában Bene Krisztiánt a sértett jogi képviselőjének médiahadjárata által befolyásolt tisztességtelen eljárásban szabálytalan felismerésre bemutatás során történt érvénytelen azonosítás és bírói tévedések sora alapján ítélték el a Kúria végzésében megfogalmazott óhajnak lényegében megfelelően, bár a végzés formálisan nyitva hagyta a lehetőséget a felmentésre is. Médiaítélet született. A felismerésre bemutatásra való várakozás során a rendőrség aulájában lehetővé tették a tanúnak, hogy gyanúsított mivoltára utaló körülmények közt - a felismerésre bemutatáson hivatalos minőségében megjelenő ügyvédje társaságában szemlélje meg Bene Krisztiánt. A felismerésre bemutatáskor a fénykép tanúsága szerint ezek után aligha okozott nehézséget a tanúnak a nyomozók gyanúsítottjaként azonosított személy kiválasztása.

bemutatas.jpg

A tanú sértettel való együttérzése és hanyatló szellemi képességeivel folytatott küzdelme szolgáltattak motivációt a sikeres felismeréshez, illetve Bene Krisztiánnak a 9 hónappal azelőtti jelentéktelennek vélt lépcsőházi találkozáskor felületesen észlelt ismeretlen férfivel való azonosításához.

Végighallgattam a lúgos orvos ügy megismételt másodfokú eljárásának tárgyalássorozatát a védőbeszéd kivételével. Meghallgattam a sértett kontár jogi képviselőjének zagyválását is, amin Ujvári bíró ítéletének indoklásában a vádlott bűnösségének 2. és 3. bizonyítása alapult. Ujvári pusztán a ketamin használatának "humánus" gesztusából és a tettes kék szeméből le tudná vezetni Bene Krisztián bűnösségét. Ez a 3. bizonyítás lényege. A bíró úr talán nem tudja, hogy nemi erőszakolók is használnak ketamint és midazolámot egy ENSZ útmutató tanúsága szerint. Ujvári az alibi igazolás kudarcára alapozott első bizonyítással együtt mindössze három érvénytelen bizonyítást adott a vádlott bűnösségére. Kell-e több? A Kúria jogerős ítéletet hozó tanácsa elfogadva a bűnösség érvénytelen bizonyítását bűnösnek tekintette a vádlottat a bűnösség érvényes bizonyítása nélkül, megsértve az ártatlanság vélelmének elvét, s megtagadta az érdemi jogorvoslatot. A Dreyfus ügyhöz fogható jelentőségű ítélkezési hibasorozatot produkált súlyos beteg igazságszolgáltatásunk. Az igazságszolgáltatás törvényességének helyreállítására irányuló minden kísérletemre az ügyészség, a rendőrség, a Fővárosi Ítélőtábla és a Kúria részéről elutasítás volt a válasz. Elkerülhetetlenül szükségessé vált, hogy alaposan megfontolt határozott intézkedéseket tegyen a köztársasági elnök az igazságszolgáltatás törvényességének helyreállítása, és szakmai színvonalának a korszerű követelményeknek megfelelő fejlődése érdekében.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://amicus.blog.hu/api/trackback/id/tr214878324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása